Спроведување на реформите главен приоритет во Програмата за економски реформи 2018 - 2020

Иницијален состанок за ПЕР

Реформи што ќе ја придвижат земјата напред треба да содржи новата Програма за економски реформи за периодот 2018-2020 година, што ќе ја спроведува Македонија како земја кандидат за членство во ЕУ. Македонија е прва земја од регионот што го започнува овој четврти циклус реформи.

Прва отворена средба на Tевдовски со новинарите

Отворена средба со новинари

Скопје, 8 јуни 2017 (МИА) - Од Буџетот до крајот на годината ќе можат да се сервисираат сите обврски. Ќе има пари за плати, пензии, субвенции и средства за поддршка на економијата. Ребалансот веќе се подготвува во Министерството за финансии, а во него треба да се вградат и дел од проектите на новата Влада, меѓу кои за минималната плата.

Исплатени пензиите, заостанатите субвенции и студентските стипендии

Исплатени пензиите, заостанати субвенции и студентските стипендии

5 јуни 2017, Скопје - Министерството за финансии денеска на сметките на 301.660 пензионери исплати 4 милијарди 174 милиони денари пензија за мај.

Тевдовски-Мантованели: Партнерски однос на Македонија со Светска банка

Тевдовски-Мантованели: Партнерски однос на Македонија со Светска банка Primary tabs

5 јуни 2017, Скопје - Денеска министерот за финансии д-р Драган Тевдовски оствари средба со претставници на Светска банка, предводени од директорот за Македонија и Косово, Европа и централна Азија - Марко Мантованели.

Примопредавање во МФ - Тевдовски се запозна со вработените

Примопредавање МФ - Тевдовски се запозна со вработените

1 јуни 2017, Скопје - Во Министерството за финансии на Република Македонија денеска беше извршено примопредавање на должноста министер за финансии.

Твининг проект за хармонизација на даночното законодавство со законите на ЕУ

Твининг проект за хармонизација на даночното законодавство со законите на ЕУ

Скопје, 30 мај 2017 (МИА) - Подобрување на правната рамка во областа на индиректното и директното оданочување преку усогласување со директивите на ЕУ и јакнење на капацитетите на Одделот за даночна и царинска политика при Министерството за финансии и Управата за јавни приходи со цел ефикасно спроведување на даночните закони и наплата.

Со финансиската едукација, граѓаните до здрави одлуки и поквалитетно живеење

Со финансиската едукација граѓаните до здрави одлуки и поквалитетно живеење

Скопје, 11 мај 2017 (МИА) - Финансиската едукација е долгорочна инвестиција за целото општество и за државата, како и за поединецот кој полесно и посигурно ќе може да донесува финансиски здрави одлуки и поквалитетно да живее.

Миноски: Нови 72 милионa евра за малите и средните бизниси

Миноски: Нови 72 милиони евра за малите и средните бизниси

Вашингтон, 23 април 2017 (МИА) - Нови 72 милионa евра за евтини кредити за малите и средните претпријатија преку Европска банка за обнова и развој, најави министерот за финансии Кирил Миноски, кој учествува на Пролетните средби на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) и Светска банка во Вашингтон.

ММФ и Светска банка: Македонската економија е стабилна и покрај политичката криза

ММФ и Светска банка: Македонската економија е стабилна и покрај политичката криза

Скопје, 22 април 2017 (МИА) - Македонската економија е стабилна и покрај сите предизвици на политичката криза, оценуваат Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) и Светска банка.

Јубилеј „25 години Народна банка на РМ“

Јубилеј „25 години Народна банка на РМ“

Скопје, 5 април 2017 (МИА) -  „Во последните 20 години успеавме да одржиме ценовна стабилност, со инфлација од 2 проценти во просек, стабилен девизен курс и здрав банкарски систем кој преживеа многу стрес-тестови во реално време.“

Ова го истакна гувернерот на Народна банка на Република Македонија, Димитар Богов, обраќајќи се на конференцијата што НБРМ ја организира по повод 25-години монетарна самостојност. 

Subscribe to Министерство за финансии RSS