Вести

 Белешка за годинава, за следната и очекувањата за нашата економија во следниот 5-годишен период
27.12.2020

27 декември 2020, Скопје - Во продолжение е Белешката на министерот за финансии Фатмир Бесими за економските случувања годинава очекувањата за следната година и за периодот до 2025.

„МојДДВ, #МојаНаграда“ - Извлечен добитникот на главната награда
23.12.2020

23 декември 2020, Скопје Зоран Фурнаџиски од Берово е добитникот на главната награда од еден милион денари во наградната игра МојДДВ, #МојаНаграда. Јавното извлекување на наградите се одржа во саботата вечерта на Канал 5 телевизија.

Бесими: Антикризните мерки го ублажија падот на економијата кој ќе беше над 7%
22.12.2020

22 декември 2020, Скопје - Антикризните мерки го амортизираа падот на економската активност, којшто дојде како резултат на кризата предизвикана од ковид-19. Доколку не се дејствуваше брзо преку јавната потрошувачка, економскиот пад за првите три квартали ќе беше за 1,2 процентни поени поголем, односно наместо 5,9% за првите три квартали, ќе беше околу 7,1%. Во наредниот период, фокусот во економијата ќе биде пред сѐ заздравување, но и поставување основи за забрзан и одржлив раст, посочи министерот за финансии, Фатмир Бесими на конференцијата „Социоекономско влијание на ковид-19 во Северна Македонија - научени лекции и препораки за успешна и одржлива обнова“ во организација на УНДП и Фајненс Тинк.

Собранието го усвои Буџетот за 2021 - првиот среднорочен буџет
20.12.2020

20 декември 2020, Скопје - Собранието го усвои Буџетот за 2021 година. Ова е прв среднорочен буџет претставен пред и усвоен од Собранието со очекување за раст на економијата догодина од 4,1% и намалување на буџетскиот дефицит за 3,6 процентни поени во однос на годинешниот. Како што беше истакнато при неговото презентирање, главни цели се зачувување на здравјето на граѓаните, здравјето на економијата и забрзан раст и структурни реформи.

Бесими на 4-та меѓународна конференција на Универзитетот „Мајка Тереза“: Со Стратегијата „SmartER Growth“ до удвојувањето на еко
18.12.2020

18 декември 2020, Скопје - „Нашата главна цел е, на среден рок, да го забрзаме економскиот раст од 2 до 2,5% во  последната деценија на 4 до 5% просечен годишен раст во следните пет години. Ова ќе го постигнеме преку Стратегијата за економско заздравување и забрзан раст – SmartER Growth, чиј составен дел е и Буџетот за 2021 година“, истакна министерот за финансии, Фатмир Бесими на 4-та меѓународна конференција што се одржа во организација на Универзитетот „Мајка Тереза“, на тема „Како до одржлив развој“.

Бесими: Се работи на голема реформа на пазарот на капитал
17.12.2020

17 декември 2020, Скопје -  „Министерството за финансии, наредната година, е предвиденo да ja реализира најголемата реформа во областа на пазарот на капитал. Постојниот Закон за хартии од вредност ќе биде заменет со два нови закона: Закон за финансиски инструменти и Закон за проспекти за хартии од вредност и обврски на издавачите за транспарентност. Со оваа реформа ќе се создадат услови за развој на нови производи и услуги на финансискиот пазар во Република Северна Македонија, ќе се обезбеди повисоко ниво на стабилност на пазарот, ќе се зајакнат овластувањата на надзорните органи, и ќе се подобри заштитата на инвеститорите и на сите учесници на пазарот“, истакна министерот за финансии на настанот „Берзите во 2020 година – осврт на локалниот и глобалните пазари“, во организација на Македонска берза.

Бесими - Бомгартнер: Интензивирање на соработката со Франција
17.12.2020

17 декември 2020, Скопје - Министерот за финансии, Фатмир Бесими, оствари средба со амбасадорот на Франција во земјава, Сирил Бомгартнер. Министерот го информира амбасадорот за економскиот план на Владата за справување со кризата, како и за клучните реформи и стратегии што се изработуваат во рамки на Министерството за финансии, а коишто треба да овозможат забрзан, одржлив и инклузивен раст.

Награда за медицинските лица, средства за вакцини и државната гарантна шема обезбедени со прераспределба во Буџетот
16.12.2020

16 декември 2020, Скопје - Средства за еднократен надоместок за сите медецински лица и помошен персонал во болниците коишто ги третираат заболените од ковид-19, како и средства за набавка на инсулин и набавка на вакцини против ковид-19 се обезбедуваат со дел од средствата од пренамената во Буџетот за годинава, во вкупен износ од 1,3 милијарди денари, којашто денеска беше одобрена од страна на Собранието. Исто така, со пренамената се обезбедени средства за Гарантниот фонд, за исплата на државна помош по основ на склучени договори, како и за купување на зградата од ПУИГ.

Јавна расправа за Стратегијата за даночна реформа 2021-2025: повисоки приходи, поголема праведност, дигитализација и зелено дано
16.12.2020

16 декември 2020, Скопје - Да се обезбеди поголема праведност во оданочувањето, подобра наплата на приходи, даночен систем којшто ќе поттикне инвестиции и иновации а со тоа и економски раст, поголема даночна одговорност (подигнување на свеста за потребата за плаќање даноци), повисока даночна транспарентност, поголем квалитет на услугите, дигитализација и зелено даночење, се приоритети на петгодишната Стратегија за реформа на даночниот систем, за којашто денеска беше организирана јавна дискусија во Министерството за финансии со институциите, бизнис, експертската и невладината јавност, на која присуствуваше и министерот за финансии, Фатмир Бесими.

Бесими: Нов Закон за внатрешна финансиска контрола за зголемување на отчетноста на институциите
15.12.2020

15 декември 2020, Скопје - Нов систем на раководна отчетност во финансиското управување и контрола на институциите од јавниот сектор ќе се создаде со новиот Закон за системот на внатрешна финансиска контрола во јавниот сектор, истакна министерот за финансии Фатмир Бесими, на јавна дискусија за новиот Нацрт-закон.

Pages